
Neler Öğreneceksiniz?
Bu yazı serisinde 4 bölümde alan derinliği konusunu incelemeye çalışacağım.
- Bölüm 1: Alan derinliği nedir? Diyafram ilişkisi.
- Bölüm 2: Hyperfocal tekniği
- Bölüm 3: Focus-Stack tekniği
- Bölüm 4: Tilt-Shift lens ile alan derinliği yaratma tekniği
Alan Derinliği Nedir?
Alan derinliği, kadrajda bize en yakın ve en uzak nokta arasında kalan alandır. Bu alanın net olarak görünen kısmına “Net Alan Derinliği” diyoruz. Alan derinliğinin tamamı net ise net alan derinliği çok, sadece bir kısmı net ise, net alan derinliği azdır. Net alan derinliğini ise diyafram ile kontrol ediyoruz.
Az Alan Derinliği Çok Alan Derinliği
Alan derinliğini neden kontrol etmek isteriz?
Alan derinliğini farklı tarz fotoğraflar için farklı tercihlerle yönetmek isteriz. Örneğin manzara fotoğrafı çekerken her yeri mümkün olduğunca net görmek isterken portre fotoğrafı çekerken sadece modelin net olmasını ve arka planın flu (netsiz) olarak modeli ön plana çıkarmasını isteriz. Yani alan derinliği kontrolü her fotoğrafa ve tercihimize göre farklı yapılmalıdır.
Alan derinliğini – diyafram ilişkisi
Kısık diyafram değerlerinde (f/16 gibi) net alan derinliği artar, açık diyafram değerlerinde ise (f/2.8 gibi) net alan derinliği azalır.
Örneğin aşağıdaki fotoğrafı ele alalım:

Fotoğrafa bakar bakmaz netlik ayarının nereden yapıldığı anlaşılabiliyor. Zaten sadece orası net, çünkü açık bir diyafram değeri kullandım (f/2.8), böylece az net alan derinliği oluştu. Yani netlediğim noktanın önünde ve arkasında kalan alan (alan derinliği) net olmadı.
Oysa aşağıdaki fotoğrafta bir öncekiyle aynı noktaya netlememe rağmen kısık bir diyafram kullandığım için (f/16) netlediğim noktanın önünde ve arkasında kalan alan da (alan derinliği) net oldu.

Esas önemli olan ne zaman az ne zaman çok net alan derinliğine ihtiyacımız olduğunu belirlemek. Sonrasında diyafram değerini açarak ya da kısarak istediğimiz net alan derinliğini elde edebiliriz.
Ancak net alan derinliği için başka teknikler de var. Yazının başında belirttiğim teknikleri de önümüzdeki bölümlerde anlatmaya çalışacağım. Bu teknikler sayesinde alan derinliğinin kontrolünü elinize geçirerek tam istediğiniz fotoğrafları çekebileceksiniz.
Bol fotoğraflı günler dilerim,
Sevgiler.
Özgür
Not: Artık aşağıdaki fotoğrafların hangisinde diyafram açık, hangisinde kısık anlayabilirsiniz. Cevaplarınızı yorumlara bekliyorum 🙂

